Syrgasbehandling och utrustning

Stationär utrustning

Grundutrustningen är en stationär syrgaskälla som kopplas till en lång syrgasslang. Den utrustning som Linde Healthcare tillhandahåller är en 20 eller 30 liters behållare med flytande syrgas, HemLOX®, som levereras hem, byts ut regelbundet och omfattas av högkostnadsskyddet. I HemLOX ingår även termosar för mobil användning, läs mer nedan.

Utrustning för fysisk aktivitet

Utöver den stationära syrgaskällan behöver patienten en mobil eller bärbar utrustning att röra sig med. En framgångsrik syrgasbehandling pågår i princip dygnet runt och det är viktigt att patienten har en utrustning som möjliggör fysisk aktivitet.1

Följande alternativ finns:

HemLOX flytande syrgas i termos som patienten själv fyller på ifrån en större behållare. Termosarna finns i olika modeller och storlekar som väger 1,5–3,6 kg. HemLOX levereras hem, byts ut efter behov och ingår i högkostnadsskyddet. I samband med att behandlingen inleds utbildas patienten i hur utrustningen fungerar och används.

LIV®-flaska med komprimerad syrgas som har en inbyggd flödesväljare som underlättar doseringen. Flaskorna levereras hem, byts ut vid behov och ingår i högkostnadsskyddet. Flaskorna finns i två storlekar för behandling i hemmet; 1,1 L (vikt ca 2,5 kg) och 2 L (vikt ca 3,8 kg), vilka kan transporteras i väska, vagn, på rollator eller permobil.

En batteridriven koncentrator, som finns i flera olika modeller, kan vara praktisk när patienten ska ut och resa. Det är ett bra alternativ när en flaska komprimerad gas inte räcker eller när man inte får ta med sig flytande oxygen. Linde Healthcare erbjuder batteridrivna koncentratorer för uthyrning under kortare eller längre period.

 

Produktblad och annan information finns under fliken ”Dokument”.

Kontakta Linde Healthcare kundcenter healthcare.se@linde.com för mer information.

 

1. HemLOX flytande oxygen behållare och termosar

2. LIV flaska med tillhörande ryggsäck.    3. Batteridriven koncentrator.