Syrgasbehandling i hemmet

Behovsanpassad behandling.

Stationär utrustning

Grundutrustningen vid syrgasbehandling i hemmet är en stationär syrgaskälla som kopplas till en lång syrgasslang. Den utrustning som Linde Healthcare tillhandahåller är en behållare med flytande syrgas (så kallat HemLOX®, LOX = Liquid oxygen), som levereras hem och byts ut regelbundet.

Utrustning för fysisk aktivitet

Utöver den stationära syrgaskällan behöver du en mobil eller bärbar utrustning som underlättar fysisk aktivitet. En framgångsrik syrgas-behandling pågår i princip dygnet runt och en mobil utrustning är nödvändig för att du ska kunna röra dig. Prata med oxygensjuksköterskan om dina behov och vilken lösning som du tror passar dig bäst.

 

1. Lättviktsflaskor (LIV®) med komprimerad syrgas. 2. Flytande syrgas HemLOX med termos.

Följande alternativ finns:

  1. Lättviktsflaskor med komprimerad syrgas, så kallade LIV-flaskor, som är enkla att använda och lätta att dosera. De levereras hem och byts ut vid behov. Flaskorna finns i två storlekar; 1,1 liter (vikt 2,5 kg) och 2 liter (vikt 3,8 kg), som du antingen kan dra i en väska/vagn eller bära i en ryggsäck.
  2. Flytande syrgas i termos (så kallat HemLOX) som du själv fyller på ifrån en större behållare som levereras hem och byts ut regelbundet. Termosarna finns i flera olika storlekar som väger 1,5–3,6 kg.
  3. En batteridriven koncentrator kan vara praktisk när du ska ut och resa. Koncentratorerna finns i flera olika modeller och storlekar. Ett bra alternativ när en flaska komprimerad gas inte räcker till eller när du inte får ta med dig flytande syrgas.