Patient/Anhörig

Information till dig som har ordinerats syrgasbehandling i hemmet.

 

Vid långt framskriden KOL är det vanligt med kronisk syrebrist i kroppen och därför har du ordinerats den här behandlingen. Ju mer du vet desto mer kan du påverka din egen situation och vi hoppas att den här informationen är till stöd och hjälp.

Här kan du läsa om vad behandlingen innebär, vilken typ av utrustning som finns och hur viktigt det är att du fortsätter röra på dig. Du hittar också praktisk information om kostnader, leveranser, förvaring och säker hantering. Har du några frågor är du alltid välkommen att kontakta Linde Healthcare på telefon 08-731 18 00.

Vad kan du förvänta dig?

Syrgasbehandling i hemmet bygger på vetenskapliga studier som visar att syrgas ökar livslängden vid svår KOL.

Genom att tillföra syrgas förbättras syrehalten i blodet och syresättningen i de inre organen, vilket minskar belastningen på hjärtat. Det bidrar till att den allmänna tröttheten minskar, att du orkar mer än tidigare och att din intellektuella kapacitet blir bättre.

Den andfåddhet som de flesta KOL-patienter upplever vid ansträngning kan däremot ofta kvarstå. Alla upplever heller inte någon omedelbar förbättring och då är det viktigt att komma ihåg att behandlingen är långsiktig.

Ordination och dosering

Flödeshastighet och dygnsbehandlingstid.

Din läkare ordinerar dels en syrgasdos som anges i liter per minut (L/min) och dels en dygnsbehandlingstid, hur många timmar per dygn du ska använda syrgasen. Eftersom syrebristen är kronisk behöver dygns-behandlingstiden vara minst 16 timmar men ofta 24 timmar per dygn.

Läkaren skriver ordinationen i samråd med en sjuksköterska och ibland även en fysioterapeut. Syrgasbehovet varierar beroende på om du är i rörelse eller i vila och man måste därför prova fram rätt dos.

Som för alla läkemedelsbehandlingar är det viktigt att du följer den ordination du fått och inte ändrar doseringen utan att rådfråga din läkare. Skulle du känna att ditt tillstånd ändras eller försämras ska du inte tveka att kontakta din vårdgivare för att fråga om råd.

Fysisk aktivitet

Att röra på dig och undvika stillasittande är den bästa behandling du kan ge dig själv.

Rörelse ökar livslängden och minskar såväl risken att försämras i din sjukdom och ditt behov av sjukhusvård. Det bidrar till att andnöden minskar och lindrar ångest och depression.

Regelbunden fysisk aktivitet rekommenderas därför till alla KOL-patienter, oavsett hur långt gången sjukdomen är. Genom att vara aktiv på den nivå du förmår – pyssla hemma, gå ut i trädgården, promenera, gympa – kommer du att må bättre och orka mer över tid.

 

Syrgasbehandling i hemmet

Behovsanpassad behandling.

Stationär utrustning

Grundutrustningen vid syrgasbehandling i hemmet är en stationär syrgaskälla som kopplas till en lång syrgasslang. Den utrustning som Linde Healthcare tillhandahåller är en behållare med flytande syrgas (så kallat HemLOX®, LOX = Liquid oxygen), som levereras hem och byts ut regelbundet.

Utrustning för fysisk aktivitet

Utöver den stationära syrgaskällan behöver du en mobil eller bärbar utrustning som underlättar fysisk aktivitet. En framgångsrik syrgas-behandling pågår i princip dygnet runt och en mobil utrustning är nödvändig för att du ska kunna röra dig. Prata med oxygensjuksköterskan om dina behov och vilken lösning som du tror passar dig bäst.

 

1. Lättviktsflaskor (LIV®) med komprimerad syrgas. 2. Flytande syrgas HemLOX med termos.

Följande alternativ finns:

  1. Lättviktsflaskor med komprimerad syrgas, så kallade LIV-flaskor, som är enkla att använda och lätta att dosera. De levereras hem och byts ut vid behov. Flaskorna finns i två storlekar; 1,1 liter (vikt 2,5 kg) och 2 liter (vikt 3,8 kg), som du antingen kan dra i en väska/vagn eller bära i en ryggsäck.
  2. Flytande syrgas i termos (så kallat HemLOX) som du själv fyller på ifrån en större behållare som levereras hem och byts ut regelbundet. Termosarna finns i flera olika storlekar som väger 1,5–3,6 kg.
  3. En batteridriven koncentrator kan vara praktisk när du ska ut och resa. Koncentratorerna finns i flera olika modeller och storlekar. Ett bra alternativ när en flaska komprimerad gas inte räcker till eller när du inte får ta med dig flytande syrgas.

Frågor och svar

Vad kostar behandlingen?

Syrgasbehandling i hemmet – såväl gas, flaskor, behållare och transport – ingår i högkostnadsskyddet. Har du redan nått taket i högkostnads-trappan betalar du ingenting. Om du har en stationär koncentrator står du däremot själv för den el som koncentratorn förbrukar.

Hur levereras syrgasen?

När din läkare ordinerat behandlingen hjälper oxygensköterskan dig att få rätt typ av utrustning och tillbehör. Om du har en stationär koncentrator får du vanligtvis låna den av din lungklinik, hjälpmedels-central eller annan motsvarande verksamhet. Har du fått syrgas förskriven på recept är det vanligt att du själv kontaktar ditt apotek och aktiverar receptet från läkaren. Apoteket beställer sedan syrgasen från Linde Healthcare, som levererar det hem till dig enligt överenskommelse. Om du har blivit ordinerad flytande syrgas får du utbildning i hur utrustningen fungerar och används i samband med den första leveransen.

Beställa mer syrgas

Du som har ordinerats flytande syrgas eller komprimerad syrgas i flaskor kommer att få ny syrgas levererad hem till dig. Apoteket kommer att ge dig information om hur du beställer mer och vilka dagar leveranserna sker.

Förvaring och placering i hemmet

  • En stationär koncentrator placeras stående på golvet minst 20 cm från väggar, möbler och gardiner. På så sätt täpps inte koncentratorns luftintag eller luftutgång till
  • En behållare med flytande syrgas förvaras inomhus i rumstemperatur på en plats med god ventilation
  • En syrgasflaska placeras i ett ventilerat och lättillgängligt rum, där den kan stå eller ligga stadigt

Säkerhetsanvisningar

Vid rätt hantering medför syrgasbehandling i hemmet ingen ökad risk för brand eller olycka. Det är mycket viktigt att du noggrant tar del av säkerhetsföreskrifterna från din syrgasleverantör respektive lungklinik innan du påbörjar behandlingen.

I vårdhandboken finns utförlig säkerhetsinformation om syrgasbehandling i hemmet.

Ömmande näsborrar

Syrgasbehandlingen kan göra så att slemhinnorna i näsborrarna blir torra och irriterade. Du kan behandla detta med salva, hudkräm, läppcerat eller nässpray, men tänk på att inte ha något fett på händerna när du hanterar syrgasflaskorna.

Att transportera och resa med syrgas

  • Vid biltransport ska syrgasen vara fastspänd. Syrgaskoncentratorer och behållare med flytande syrgas ska fraktas upprätt. Se till att ventilationen är god
  • Vid båtresa eller färjetransport måste du själv ta reda på vilka regler som gäller för att få ta med syrgas ombord. Kontakta det rederi du ska resa med
  • Vid flygresor måste du själv ta reda på vad som gäller för det flygbolag du ska resa med. Reglerna skiftar ofta mellan bolagen

Resa utomlands med syrgas

När du ska resa längre sträckor är det viktigt att planera resan i god tid och kontakta din resebyrå, oxygensköterska och Linde Healthcare. Vår partner Oxytravel hjälper dig och har hand om ditt syrgasbehov på resmålet. Läs mer på www.oxygenworlwide.com.

Tillbehör

Det finns en rad olika tillbehör som kan underlätta syrgasbehandlingen. Till mobila utrustningar finns kärror, vagnar, väskor, ryggsäckar och bärremmar som kan underlätta rörligheten. Det finns även särskilda flaskkorgar att montera på rullstolen. Man kan också behöva kopplingar av olika slag eller extra filter till den stationära koncentratorn. Prata med oxygensjuksköterskan om vilka tillbehör som är aktuella för dig.

Att resa med syrgas

Linde Healthcares internationella partner Oxygen Worldwide® tillhandahåller en hjälptjänst, OXYTRAVEL® som hjälper med koordinering av syrgas på resmålet. Tjänsten tillhandahålls på engelska och andra stora språk (inte på svenska) och deras personal finns tillgänglig dygnet runt alla veckodagar, även helger.  Besök deras hemsida www.oxygenworldwide.com för aktuell information och korrekta kontaktuppgifter. För mer information kan du också maila info@oxygenworldwide.com

Tänk på att kontakta OXYTRAVEL i god tid, minst 14 dagar innan avfärd för att få så god hjälp som möjligt.